Geslaagde eerste editie gemengde 30+ KNVB vrijdagavondcompetitie

Gepubliceerd op: 2 november 2022

Vrijdagavond 23 september was er een heuse primeur te beleven bij Zwaluw VFC: voor het eerst in de geschiedenis van onze club werden op vrijdagavond competitiewedstrijden voor zowel mannen 35+ als vrouwen 30+ gespeeld op sportpark Bergenshuizen. De vrouwencompetitie op vrijdag kennen we inmiddels alweer twee jaar, voor de mannen was dit een nieuw fenomeen.

De 35+ Zwaluwmannen mochten de allereerste wedstrijd van hun competitie dus thuis spelen. Het is vanzelfsprekend een nieuw team, waarvan een klein gedeelte ook nog 11 x 11 wedstrijden op een groot veld speelt. De meeste spelers vinden echter een partijtje 7 x 7 eens in de drie weken ruim voldoende. Dat de heren nog wat onervaren waren, bleek wel bij de voorbereiding: ze hadden geen ballen. Dan maar met geleende damesballen aan de slag.

Onder de spelers herkenden we enkele Zwaluwcoryfeeën. We zagen ex-eerste elftalspeler Harm Toenbreker en ook oud-voorzitter Berry van de Water in actie. Respect voor de zeer fitte gesteldheid van de heer van de Water, die gezien zijn leeftijd ook met het walking football team mee zou mogen spelen.

Wat brachten de 35+ mannen ervan terecht op hun eerste competitieavond? Ze wonnen hun eerste partij met 2-1 tegen ODC, verprutsten de tweede partij met een 2-1 nederlaag tegen Acht, boekten vervolgens weer 2-1 winst op Best Vooruit en sloten in stijl af met 1-1 af tegen SCG’18. Saillante details: ODC won de andere drie wedstrijden en Acht verloor ze alle drie…

Maar netjes gedaan mannen! Nu over naar de 30+ dames:

De V.O.L. dames, zoals ze zichzelf graag noemen, hebben inmiddels ruime ervaring met dit soort competitieavonden. Het voetbal is erg belangrijk, maar de dames worden pas echt opgewonden van de 3e helft. Weken van tevoren worden er playlists gemaakt, recepten voor hapjes gedeeld en thema’s bedacht. Reken maar dat op die avond niets aan het toeval wordt overgelaten. Evenals de vorige editie was DJ Sandra’s Zoon weer ingevlogen met zijn installatie om de gasten te voorzien van gezellige en opzwepende muziek.

Maar eerst toch nog even terug naar het voetbal. De dames beschikken dit seizoen over een nieuwe aanwinst: een keeper met een flinke dot ervaring op eerste divisieniveau. Annelies is haar naam en ze liet zich direct gelden in de goal. Wat een topkeeper! Andere teams beten zich regelmatig stuk op de schitterende reddingen van Annelies.

Maar dat was niet de enige progressie die de dames dit seizoen hebben gemaakt: de posities werden keurig ingenomen en ook overgenomen indien nodig. Dat hoorden wij tenminste van supporters die de dames een half jaar niet hadden zien spelen. Ja, dan zie je pas echt hoe snel ze gegroeid zijn…

Oh en succescoach Anton had een nieuwe bril, zeker niet onbelangrijk te vermelden. Jammer alleen dat hij daar door de aanhoudende regen weinig aan had.

Wat was het resultaat van deze kwaliteitsimpulsen? Wel, de dames pakten tweemaal een puntje door 0-0 gelijkspelen tegen SVSSS en Helvoirt (wat natuurlijk als een overwinning werd gevierd) en hielden de schade beperkt tegen de jonkies van VCB (0-3). Omdat de twee andere teams ook van VCB hadden verloren (maar met 0-5) en de afwezige Boxtelse dames strafpunten kregen omdat ze zich niet correct hadden afgemeld, staan de Zwaluwdames nu 2e in hun competitie. Supergoed gedaan!

Maar waar het allemaal om draaide, was natuurlijk die derde helft. Na negenen druppelden de eerste spelers de kantine binnen en rond tienen was het volle bak. De arme Harm stond in zijn eentje de bar te bemannen en kon de bestellingen maar net aan. Gelukkig kwam er snel versterking vanuit zijn team. Ja, voor die mannen was het even wennen, zo’n bomvolle kantine op de vrijdagavond. Maar de deal die was gemaakt was helder: de mannen verzorgen de bardienst, de vrouwen de hapjes.

En wat voor hapjes! Onder leiding van Liselore was er een berg creatieve en gezonde hapjes aangevoerd. De mannen, gewend aan bitterballen en andere vette snacks keken met enige argwaan naar al dat healthy voedsel, maar al snel waren alle hapjes op.

De dames hadden via Spotify hun eigen playlist samengesteld en door de opzwepende muziek van DJ Sandra’s Zoon gingen de beentjes al snel van de vloer. Het bleef nog lang onrustig in het Vughtse Zwaluwnest en de eerste editie van de gemengde vrijdagavondcompetitie kon succesvol in de boeken worden opgenomen.

Op de foto zien we het succesvolle 30+ damesteam:

Staand vlnr Astrid, Annelies, Mireille, Rianne, Ellis, Sandra, Chantal en Thirza.
Geknield vlnr: Liselore, Kim, Floor, Inge, Neeltje en Monique.