Ereleden Zwaluw V.F.C.

Peter Beset

(15-12-1945)

Heeft bij onze club verschillende functies uitgeoefend. Van 1969  tot 1973 was hij 2e secretaris en wedstrijdsecretaris. Daarna secretaris en vervolgens bestuurslid Algemene Zaken van 1981 tot 2002. In 1981 werd hij erelid van onze club (jongste erelid aller tijden). Peter is onderscheiden met de Gouden NKS- en KNVB speld (voor de sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder) en is Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Peter was de mede-oprichter en bestuurslid namens Zwaluw V.F.C. van Vughts Medisch Sportkeuringsbureau van 1971 tot 1989.

Peter was de succesvolle organisator en kartrekker voor het 80-jarige jubileum van onze vereniging, waarbij hij de actie geef de ’80-jarige een stoel’ initieerde. De aanleiding was het destijds belabberde kantinemeubilair.

Rein Postema

(28-8-1938)

Heeft diverse functies uitgeoefend bij onze club, zoals jeugdleider, jeugdvoorzitter, voorzitter en secretaris. Rein is onderscheiden met de Gouden NKS- en KNVB speld en is Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens erelid van Zwaluw VFC. Rein is min of meer het archief van Zwaluw V.F.C. Hij heeft samen met Broeder Fernando jarenlang het papieren clubboekje volgeschreven en weet als geen ander anecdotes te vertellen over Zwaluw-iconen. Ook heeft Rein de jubileumboeken geschreven bij het 60 en 75-jarige bestaan van onze club.

Rein schrijft tegenwoordig nog steeds met scherpe pen, zijn periodieke ‘Klets uit het Zwaluwnest” verhalen worden nog immer warm verwelkomt.

Bert van Santvoort

(25-12-1951)

Meer dan vijftig jaar onafgebroken lid en derhalve onderscheiden met “de Gouden Zwaluw”. Bert was vele jaren lang de nauwgezette wedstrijdsecretaris en toernooileider van de jeugdafdeling. Hij maakte deel uit van het jeugdbestuur en is onderscheiden met de “gouden KNVB-speld” en is Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Was altijd bereid hand- en spandiensten te verrichten op het sportpark. Was een enthousiast kampleider op de door de NKS in het verleden georganiseerde voetbalkampen waaraan door de jeugd van Zwaluw VFC vele jaren lang enthousiast werd deelgenomen.

Stef Toenbreker

(04-02-1936)

Was voorzitter van 1997 t/m 2004 en jarenlang een voortreffelijke eerste-elftalspeler. Hij kende ‘het spelletje’ als geen ander en was ook zeer gezien onder de leden. Bovendien bezat hij de gave om te onderhandelen met de Vughtse politiek en ambtenaren. Ook de leden hadden en hebben nog steeds veel ontzag voor de kwaliteiten van Stef. Hij smeedde een voortreffelijk bestuursteam dat de vereniging goed op koers hield. Nog steeds kijken vele leden met plezier terug op de mooie periode ‘Toenbreker’.

Berry van de Water

(26-7-1959)

Voorzitter van 1991 t/m 1993 en vice-voorzitter van 1993 tot 2014. Hij volgde noodgedwongen de plotseling aftredende voorzitter Wouter van Palenstein Helderman op. Berry was een voormalig eerste elftalspeler met meer dan voldoende leiderscapaciteiten om de vereniging goed op de rails te houden. Deze jongste voorzitter ooit, leidde op voortreffelijke wijze de vereniging door het 75e jubileumjaar dat onder zijn leiding een bijzonder geslaagde Vughtse gebeurtenis was. Een groot feest voor alle leden van de vereniging. In de periode dat Berry voorzitter was verhuisde de vereniging in 1991 ook van de Heun naar het splinternieuwe Sportpark Bergenshuizen. Op 19 februari 1991 werd op ‘de Heun’ in het oude ‘Zwaluwnest’ onder leiding van Berry de allerlaatste bestuursvergadering gehouden. In 2016 is Berry benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tegenwoordig zien we Berry nog steeds regelmatig op ons sportpark rondlopen als radio-reporter bij wedstrijden van het eerste elftal.

Bert Wisman

(19-1-1955)

Bert was jarenlang vaste keeper van het 2e elftal en reservekeeper bij het 1ste. Was ook 18 jaar bestuurslid sponsoring en haalde diverse grote sponsors binnen. Was ook een succesvolle trainer bij de jeugdafdeling (B-jeugd, D-jeugd en A-jeugd) en ook was hij 10 jaar lang trainer van het 2e elftal. Een seizoen was Bert de leider van het 1ste elftal. Vanaf 1988 verzorgt hij de kleding van de selectiespelers en de reservekleding.

Vanaf 2020 heeft Bert naast zijn kledingbezigheden voor het 1e, 2e, VR1 en JO19 ook het facilitaire takenpakket binnen onze vereniging onder zijn hoede genomen.

Toon Boers

(Geboren 14-03-1924, overleden 11-02-2015)

Dit zwaluwicoon werd lid van Zwaluw VFC zodra zijn leeftijd dit toeliet (dat was 16 jaar in die tijd). Toon was een begenadigde voetballer en hij maakte ook jarenlang deel uit van het bestuur van de vereniging. Hij was jarenlang wekelijks aanwezig bij de uit- en thuiswedstrijden van het eerste elftal. Ook heeft hij samen met Harrie van Vugt jarenlang de allerjongste spelertjes de beginselen van de voetbalsport bijgebracht. Beide zijn voor hun vele verdiensten Koninklijk onderscheiden en zijn zij drager van ‘de gouden Zwaluw met briljant en lauwertak’. Dat Toon en Harrie in hetzelfde jaar (1924) zijn geboren en ook zijn overleden (2015) is een bizarre toevalligheid.

Harrie van Vugt

(Geboren 19-4-1924, overleden 25-2-2015)

Dit zwaluwicoon werd lid van Zwaluw VFC zodra zijn leeftijd dit toeliet (dat was 16 jaar in die tijd). Harrie speelde jarenlang in het 2de elftal en maakte zich daarnaast verdienstelijk als materiaalcommissaris en lid van de elftalcommissie. Deze commissie stelde destijds wekelijks alle elftallen samen. Ook het 1ste elftal. Hij was jarenlang wekelijks aanwezig bij de uit- en thuiswedstrijden van het eerste elftal. Ook heeft hij samen met Toon Boers jarenlang de allerjongste spelertjes de beginselen van de voetbalsport bijgebracht. Beide zijn voor hun vele verdiensten Koninklijk onderscheiden en zijn zij drager van ‘de gouden Zwaluw met briljant en lauwertak’. Dat Harrie en Toon in hetzelfde jaar (1924) zijn geboren en ook zijn overleden (2015) is een bizarre toevalligheid.

Wim de Rouw

(Geboren 08-01-1931, overleden 19-09-2012)

Wim was jarenlang jeugdvoorzitter en bestuurslid van Zwaluw VFC. Tot het eind was hij betrokken bij de club en was iedere wedstrijd van het eerste aanwezig om de club aan te moedigen.

Rien van Bakel

(Geboren 21-09-1934, overleden 14-12-1987)

Over dit legendarisch zwaluwlid kan een boek geschreven worden. Dagelijks was hij aanwezig op het sportpark. Hij verzorgde de kleedlokalen en beheerde ‘zijn’ ballenhok. Hij was de “lijntrekker” van Vught. Vele kilometers heeft hij achter de kalkwagen gelopen. Ook was hij vele jaren lid van het hoofdbestuur en leider van het succesvolle hoofdklasse-jeugdelftal. Jarenlang was hij de trouwe vlagger van het eerste (Hij volgde de legendarische Bèr van de Heijden op). Voor al deze verdiensten is hij in 1987 benoemd tot erelid van de vereniging. Tot op de dag van vandaag wordt er nog regelmatig in het clubhuis gesproken over dit kleurrijke Zwaluwlid dat bijna niet is weg te denken bij de vereniging.

Wim Brant

(Geboren 3 mei 1922, overleden 2 maart 1995)

Was de zeer gewaardeerde penningmeester van 1960 tot 1973. Onder zijn bewind werd de inning van de contributie gedaan via een girokaart in plaats van het maandelijks ophalen van de contributie. Destijds een revolutionaire ontwikkeling. Bij zijn afscheid had de vereniging geen cent schuld maar er stond maar liefst 10.000 gulden op de bank.

Broeder Fernando

(Geboren 16-01-1928, overleden 12-01-2009)

Broeder Fernando was jarenlang jeugdvoorzitter en bestuurslid. Hij organiseerde menig voetbalkamp in de schoolvakanties in een tijd dat lang niet iedereen geld had voor een vakantie. Zo bezorgde hij veel jeugdleden toch een leuke vakantie. Samen met Rein Postema en een voltallige ‘vouwclub’ produceerde hij het wekelijkse clubblaadje, de Zwaluwvlucht. Dat deed hij totdat het blad ten onder ging aan de opkomende internetsite en social media. Het Vughtse Schoolvoetbaltoernooi heeft de fel begeerde wisselbokaal naar d’n Broeder vernoemd, omdat hij zich ook daar vele jaren met liefde en plezier voor heeft ingezet.

Noud Broess

(Geboren 17 mei 1949, overleden 18 mei 1996)

Noud stierf “in het harnas” op het sportpark Bergenshuizen. Hij was bijna 10 jaar de gedreven voorzitter van de jeugdafdeling, die onder zijn leiding tot grote bloei kwam. Naast bestuurslid in het Hoofdbestuur zat hij ook in de redactie van het clubblad, verzorgde hij de inning van de contributie, de verstrekking van de lidmaatschapskaarten en was hij lid van de sponoscommissie. Op zijn initiatief mocht Zwaluw VFC een flink aantal jaren het internationale Eurosportring voebaltoernooi organiseren met deelnemers uit o.a. Duisland, België en Frankrijk. Vanwege zijn enorme verdiensten voor de vereniging is Nout in 1997 postuum tot erelid benoemd.

Gerard Clerkx

(Geboren 10-3-1893, Overleden 31-12-1977)

Werd midden in de oorlogsjaren, in 1942, na de fusie met V.F.C. de eerste voorzitter van de fusievereniging Zwaluw V.F.C. Hij is tot 1950 de zeer gewaardeerde voorzitter van de vereniging gebleven en stond bekend om zijn animerende donderspeeches. Hij was voorzitter in een zeer moeilijke tijd met de oorlogsjaren en de herstelperiode tot de jaren 50.

Elles Dalderop

(Geboren 13-09-1914, overleden 06-09-1990)

Elles was een zeer talentvol voetballer. Hij was meer dan 50 jaar lid, en wat het nog meer bijzonder maakte, vanaf de oprichting van de club. Hij maakte deel uit van het allereerste Zwaluwelftal. Dit historische team kwam uit in de Eerste klasse RK VB afdeling Den Bosch. Het team bestond uit keeper Jaap Smith, achterhoede Jo Heykants, Vic Goossens en Adriaan van Esch, middenvelders Henk van Loenhout, Jo van Eerd, Ellis Daalderop en Harrie van Leusden en voorhoedespelers J. v.d. Ven, J. Aarts, H. Wels, E. Goossens, P. Verboven en G. de Kort. Janus Vaessen was vele jaren de vaste grensrechter van het eerste elftal van Zwaluw.

Wim van Dun

(Geboren 25-01-1889, overleden 15-06-1954)

Over Wim is weinig meer bekend dan dat hij vice-voorzitter was van het bestuur van onze vereniging.

Jo van Eerd

(Geboren 25-01-1889, overleden 15-06-1954)

Was bestuursvoorzitter van 1933 t/m 1942. Hij leidde Zwaluw VFC voortreffelijk door de crisisjaren en de eerste oorlogsjaren. Was niet alleen erelid, maar ook de eerste erevoorzitter van de vereniging. In 1933 bestond het bestuur uit J. van Eerd, voorzitter, J. Heijkants, vice-voorzitter, E. Goossens, eerste secretaris, A. Vaessen, tweede secretaris en A. van Leusden, penningmeester. Hij speelde als middenvelder in het allereerste eerste elftal van Zwaluw (voor de fusie met VFC).

Ber van der Heijden

(Geboren op 29-06-1923, overleden 22-02-1993)

Ber werd de ‘Vader van Zwaluw VFC’ genoemd. Hij was meer dan 25 jaar grensrechter van het eerste elftal en ziijn vrouw waste al die jaren de kleding van de selectie. De tribune bij het hoofdveld is naar deze markante Zwaluwheld vernoemd.

Arie van Leusden

Medeoprichter van de vereniging. Hij overleed geheel onverwachts midden in het seizoen 1948/1949. Hij werd vanwege zijn vele verdiensten voor de vereniging postuum tot erelid benoemd. Hij werd opgevolgd door zijn broer Harrie van Leusden.

Harrie van Leusden

Medeoprichter van de vereniging. Hij volgde in 1949 zijn overleden broer Arie op als voorzitter van het bestuur. Hij was een zeer betrokken zwaluwlid en de “snertavonden” van deze rasechte Vughtse slager waren nog jarenlang spraakmakend bij de oudere eerste elftalspelers. Hij speelde als middenvelder in het allereerste eerste elftal van Zwaluw (voor de fusie met VFC).

Joop Paro

Over Joop is niet meer bekend dan dat hij penningmeester en secretaris is geweest van het bestuur van onze vereniging.

Frans Schonk

Voorzitter van 1950 t/m 1960. Zeer gewaardeerde voorzitter die altijd bij “zijn” Zwaluw VFC aanwezig was. Is in 1981 werd hij benoemd tot Erevoorzitter.

Jan Trum

(Geboren 09-02-1916, overleden 02-03-1989)

Van Jan is niet meer bekend dan dat hij vice-voorzitter was van het bestuur van onze vereniging.

Piet Verboven

(Geboren 04-01-1904, overleden 10-10-1993)

Piet was een van die zeldzame leden die lid was vanaf de oprichting van de club en was meer dan 50 jaar een gewaardeerd lid. Hij was voorhoedespeler in het allereerste eerste elftal van Zwaluw (voor de fusie met VFC), dat uitkwam in de eerste klasse.

Mari Voets

Van Mari is niet meer bekend dan dat hij verzorger was bij onze vereniging.

André Vugts

(Geboren 14-09-1903, overleden op 28-06-1986)

André Vugts was een zeer populaire bestuursvoorzitter van 1960 tot 1966, met als bijnaam ‘Prulleke’. Hij bleef tot op hoge leeftijd een trouw supporter van ons eerste elftal.

Janus Wagemakers

(Geboren 06-03-1913, overleden 07-05-1979)

Janus was lid vanaf de oprichting en lid van de elftalcommissie. Hij was in 1933 keeper in het tweede elftal van Zwaluw en speelde toen samen met K. van Daal, L. Kuypers, St. Vonk, Henk Lenselink, M. den Otter, Frits Aarts, V. Lieshout, W. Peters, Rien Pijnenburg, Fleuren en P. van Buul.

Guus Kimpel

Uit het 50-jarige jubileumboekje:”Guus Kimpel was in de tijd dat hij in café Van Ouds Gansoyen kastelein was een grote steun voor de vereniging. Bij zijn afscheid was het een bijzonder leuke geste van de heer Kimpel om aan onze vereniging een fraaie beker te schenken, de Kimpel-cup, die de inzet zou gaan vormen voor het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi, waarmee we ervan verzekerd zijn dat dit juweel in Vught blijft”.

T. van Engelen

Toon heeft volgens kenners “de toto goed op poten gesteld”

Cock Nieuwkoop

(Postuum)