Voetbal was nog gewoon voetbal. We hebben het over het jaar 1931. Overal werd er toen voetbal gespeeld. In Vught waren de Bossche verenigingen B.V.V. en Wilhelmina actief. B.V.V. speelde op de Kampdijklaan en Wilhelmina aan de Taalstraat ter hoogte van ‘Huisje ten Halve’. De namen Wilhelminalaan en Victorialaan herinneren nog aan deze tijd.

Oprichting 

Een groepje sportieve Vughtenaren zag het wel zitten om zelf een eigen Vughtse voetbalclub op te richten. De oprichting vond plaats in café ‘De Valk’ op de hoek van het Marktveld en de Dorpsstraat (nu de winkel van Marinus). Daar zaten de sportievelingen Arie en Harrie van Leusden, Fick en Eugène Goossens, Henk Brandenburg, Gerard de Kort en Gerard Hessels samen een borreltje te drinken, waarschijnlijk nadat zij de Hoogmis in de tegenovergelegen Petruskerk hadden bijgewoond. Zij wilden wel georganiseerd gaan voetballen, dus werd op zondag 10 mei 1931 ‘De Zwaluw’ opgericht. Gerard Hessels werd de eerste voorzitter van de club.

Vitae, amet amet in maecenas aliquet ipsum. Lobortis bibendum ut massa lorem blandit pellentesque in varius facilisis. Id lectus in nibh sit sem tristique pharetra .
Tincidunt dictum nec sodales nunc viverra massa. Egestas sed id nunc arcu malesuada adipiscing orci id turpis. Convallis mollis vulputate quam egestas.

Oorlogsjaren

Successen bleven niet uit. In drie jaar tijd werden maar liefst drie kampioenschappen gevierd, In de oorlogsjaren ging het voetballen gewoon door. De bezetter streefde naar eenheid, ook in de sport en daarom kwam er op 11 juni 1940 een samenwerking tot stand tussen de N.V.B. (De K van Koninklijk was in die tijd verboden) en de R.K.V.B. (Rooms Katholieke Voetbalbond). Omdat men overal zuinig op moest zijn, liet de Voetbalbond de verplichting vervallen om elke wedstrijd met een nieuwe bal te beginnen.

Fusie tussen Zwaluw en V.F.C.

5 juli 1942 zou een belangrijke dag worden in de geschiedenis van de vereniging. Gebrek aan mankracht en materiaal dwong het bestuur van Zwaluw tot samenwerking met zustervereniging V.F.C. Op deze dag werd tijdens een speciale ledenvergadering besloten om tot fusie over te gaan. Dit besluit werd op 12 juli van hetzelfde jaar bekrachtigd door beide verenigingen. V.F.C. was al in 1927 opgericht en dus vier jaar ouder dan Zwaluw. Het is daarom opmerkelijk dat 10 mei 1931 altijd als oprichtingsdatum van Zwaluw V.F.C. is aangehouden.

V.F.C. had als thuishonk café ‘De Klok’ van Peer van Helmond. Volgens de overlevering was V.F.C. een vereniging van ‘de gewone man’. En Zwaluw van de middenstanders. Zwaluw V.F.C. heeft altijd een goede mix gekend tussen hand- en hoofdwerkers.

Clubgebouw

Ook kort na de oorlog (in 1947) moest het bestuur elk dubbeltje omdraaien. Toch wilde men een clubgebouw bouwen dat voorzien was van stromend water. Om aan geld te komen, heeft men toen zelfs geprobeerd om van Zijn Koninklijke Hoogheid Prins Bernard een bijdrage te krijgen. Dit ging niet door. Maar het gebouwtje kwam er toch. Dankzij de steun van de beschermheer (hoofdsponsor zouden we nu zeggen) de heer Meuris kon op 27 augustus 1947 mevrouw Meuris de eerste steen leggen. Vele leden hebben dag en nacht aan het gebouwtje gewerkt en op 12 oktober 1947 kon het clubgebouw feestelijk worden geopend door de voorzitter van de K.N.V.B., de vermaarde Karel Lotsy.

Accommodatieproblemen

In het seizoen 1952-1953 kreeg men geweldige problemen met de accommodatie achter ‘Van Ouds Gansoyen’. De velden bevonden zich in een zodanig slechte staat dat men vaak moest uitwijken naar een terrein aan de Kampdijklaan. Na moeizaam overleg met de gemeente kreeg het bestuur het voor elkaar om op ‘Ons Buiten’ bij MOP de gaan spelen. Veel ‘Moppers’ zagen de komst van de voetballers niet zitten. Een van hen verklaarde zelfs: “Het terrein is besmet als de Zwaluw er speelt”. Een opmerking die destijds enige stof deed opwaaien

Zilver

In 1956 werd het 25-jarig jubileum uitbundig gevierd. Het waren 25 turbulente jaren geweest. Na de crisisjaren ‘armoeide’ de vereniging door de oorlogsjaren heen en bouwde intussen een goede naam op met gewaardeerde spelers als Ellis Dalderop en Toon(tje) Boers. Toch moesten de Vughtse voetballiefhebbers tot het seizoen 1961-1962 wachten op het allereerste kampioenschap in de vierde klasse.

40-jarig bestaan

De belangstelling voor de vereniging was intussen in Vught bijzonder groot en het ledenaantal groeide dan ook snel naar het ongekend hoge aantal van 399. Het 40-jarig bestaan van de vereniging werd op 8 mei 1971 gevierd met een sport- en spelletjesdag voor de pupillen en een onderling toernooi voor de B- en C-junioren. De feestavond werd gehouden in de zaal van Willy Winkens aan de Kampdijklaan.

Plannen voor bouw clubhuis

In het seizoen 1971-1972 namen de plannen voor de bouw van een clubhuis vastere vormen aan. Onder leiding van de gedreven voorzitter Harrie Wagemakers realiseerde de bouwcommissie een eigen clubhuis op het sportpark ‘de Heun’. De samenwerking met de gemeente voor de bouw van dit clubhuis verliep moeizaam, omdat er toen al gesproken werd over een verplaatsing van de vereniging naar een te realiseren Sportpark op Bergenshuizen. Pas twintig jaar later zou dit ook daadwerkelijk gebeuren.

Jeugdafdeling

De jeugdafdeling van Zwaluw V.F.C. kwam in de zestiger jaren onder leiding van Broeder Fernando tot grote bloei. Veel goede voetballers zijn in de jeugdafdeling van Zwaluw V.F.C. opgeleid. Hans Gillhaus en Jos van Herpen presteerden op hoog niveau bij respectievelijk P.S.V. en Feijenoord. Hans Gillhaus won met P.S.V. zelfs de Europacup en nam als speler van het Nederlands elftal eenmaal deel aan het toernooi om het Wereldkampioenschap Voetbal.

Gouden jubileum

Het gouden Jubileum werd in mei 1981 uitbundig gevierd in een op het sportpark ‘de Heun’ geplaatste feesttent. Het speciaal hiervoor samengestelde feestcomité organiseerde onder leiding van Jan Mangé diverse activiteiten. Het hoogtepunt was een reünie, waarop veel oud-voetballers en Zwaluwcoryfeeën zoals Bèr van der Heijden, Piet van de Westelaken, Harrie van Vugt en Rien van Bakel aangename herinneringen met elkaar ophaalden.

Succesjaren

Na kampioenschappen in 1972 in de derde klasse en in 1988 in de vierde klasse waren de voetbalseizoenen van 1994-1999 de meest succesvolle ooit. Het eerste elftal promoveerde in die tijd van de vierde naar de eerste klasse en verbleef een aantal jaren in de hoogste regionen.

Ook vonden in deze periode veel veranderingen plaats. De vereniging was in 1991 inmiddels verhuisd naar sportpark ‘Bergenshuizen’, met het gezellige Zwaluwnest als thuisbasis.

75-jarig jubileum

In 2006 werd op grootse wijze het 75-jarig bestaan gevierd. Het feestcomité, toen onder de leiding van Berry van de Water, had een weergaloos feestprogramma in elkaar getimmerd. De feestweek werd op 26 mei geopend met een receptie, waarbij de ereleden Peter Beset en Rein Postema Koninklijk werden onderscheiden onder het toeziend oog van onder andere de ereleden Wim de Rouw, Stef Toenbreker, Bert van Santvoort en Bert Wisman.

Groei

De jaren hierna bleef de vereniging gestaag groeien, mede door de aanloop van veel jonge spelers. Ook zagen we in de loop der jaren steeds meer meiden bij Zwaluw V.F.C. rondlopen.

Zwaluw VFC heeft op dit moment (2018) ongeveer 1200 leden. De vereniging telt naast 12 seniorenelftallen ongeveer 56 jeugd- en 9 meisjesteams. Voor de allerjongste spelers is er een mini-afdeling. In 2010 en 2017 zijn met medewerking van de gemeente Vught twee prachtige kunstgrasvelden aangelegd. Een uitkomst bij barre weersomstandigheden, want zelfs bij aanhoudende regenval kan hier prima op getraind en gespeeld worden.

Toekomst

De komende jaren zien we vol optimisme tegemoet. Zwaluw V.F.C. is een vereniging met een zeer positief imago in Vught en omgeving. Andere clubs zien ons altijd graag komen en dat willen we natuurlijk zo houden!