• Zwaluw VFC Dames 30+ schitteren op thuistoernooi

  Vrijdagavond 8 april stond bij menig Zwaluw 30+ dame al lang omcirkeld in de agenda. Niet alleen omdat speelster Liselore dan jarig is, maar ook omdat de dames eindelijk hun eerste eigen KNVB-thuistoernooi mochten organiseren. Door Corona was dit al tweemaal uitgesteld en de dames waren er onderhand wel klaar mee om steeds uit te moeten spelen.

  Hoe gaat zo’n KNVB 30+ toernooi in zijn werk? Vijf 30+ damesteams spelen dan bij een club ieder vier 7x7 wedstrijden op een half veld en maken er na afloop meestal nog een gezellig feestje van in de kantine. Want naast het voetbalspel staat gezelligheid centraal.

  Het dames 30+ concept wordt bij steeds meer voetbalclubs populair. Bij Zwaluw is het team ontstaan door een impulsief initiatief van voetbalmoeder Mireille, gestimuleerd door bestuurslid Chris. In ‘den beginne’ waren er ongeveer 8 enthousiaste voetbalmoeders, van wie de meeste nooit eerder hadden gevoetbald. Inmiddels staan er al 20 dames op de lijst en dat aantal zal naar verwachting alleen maar groeien. Bij andere verenigingen zien we een ander soort spelersgroep, namelijk dames die lang in het eerste dameselftal van hun club hebben gespeeld, maar inmiddels of kinderen hebben, of het gewoon rustiger aan willen doen in een puur recreatief team. Die trainen vaak niet eens, maar spelen puur op ervaring en techniek.

  Onze voetbalmoeders hebben het dan ook niet gemakkelijk tegen de vaak veel jongere en ervaren tegenstanders. Gelukkig krijgen ze steun van trainers Anton en Frank, die slinkse defensieve structuren en strategieën bedenken om de schade te beperken. Ik hoor nu trouwe en aandachtige lezers van onze site denken ‘maar de dames hebben hun eerste competitiewedstrijd anderhalf jaar geleden toch gewonnen door een prachtige goal van Mariette?’ Dat klopt, maar toen zaten de dames in een andere poule, die qua niveau meer bij hen aansloot. De huidige poule met Boxtel, Gestel, Biezenmortel en Helvoirt is eigenlijk een maatje te groot voor de dames, maar… ze gaan er iedere wedstrijd toch vol voor!

  Nu was het dus eindelijk zover: het eerste thuistoernooi en de dames waren opvallend zenuwachtig voor hun eerste thuisoptreden. Niet verwonderlijk, want er kwam nogal het nodige publiek op de wedstrijden af. Zonen, dochters, maar ook ouders, echtgenoten en kennissen van de dames kwamen de heldinnen aanmoedigen. Sommige supporters waren wat kritisch in hun steunbetuigingen. Zo kreeg keeper Sandra van een ‘vriend’ van haar te horen ‘ik ben hier nu net twee minuten en je hebt er nu al twee doorgelaten’. Maar gelukkig waren er ook positievere supporters. Zoals de kinderen van de voetbalmoeders, die zelf bij Zwaluw VFC voetballen en zich de laatste wedstrijd achter een reclamebord hadden verschanst. Ze gebruikten het enorme bord als een drumstel, waarbij iedere aanval van de dames werd begeleid door enthousiast gezang en tromgeroffel. Kijk, daar hadden de dames wat aan, want de tegenstander werd er behoorlijk door geïntimideerd. Samen met het briljante keeperswerk van Michelle leverde dit het beste resultaat op van de avond: slechts een 0-1 verlies.

  Was dit het sportieve hoogtepunt? Nee, haha, kom op zeg! De dames hadden namelijk in de derde wedstrijd gescoord! Na een prachtige actie en schot van Thirza, stond spits Inge op de juiste plek om de bal over de lijn te tikken. Je had de geluidsexplosie eens moeten horen, iedereen op het sportpark ging uit zijn dak! Helaas werd de wedstrijd uiteindelijk met 1-3 verloren, maar dit leverde dan weer nuttige verbeterpunten op voor de komende trainingsavonden.

  Na afloop van de wedstrijden werden de activiteiten verplaatst naar het Zwaluwnest, waar de dames kosten noch moeite hadden bespaard om er een gezellige after party van te maken. DJ Sandra’s zoon draaide hippe muziek, die was aangepast aan de in zijn ogen onwaarschijnlijk oude doelgroep en Chantal had fantastische hapjes samengesteld voor de 5 teams, kleurrijk en smaakvol gearrangeerd op zilveren schalen. Dit gebruik is overgenomen van de andere clubs, want nergens in voetbalkantines zie je dergelijke culinaire hoogstandjes als in de derde helft van de 30+ dames. Niks geen ongezonde meuk zoals bitterballen en frikadellen, maar olijven, zalm-amuses en biologische gamba’s. Ja ja, Chantal was helemaal losgegaan!

  Alhoewel, er was toch wel degelijk een verjaardagstaart in de zaal, speciaal door Mireille geregeld voor de jarige Liselore. Ook voorzitter Jacco was speciaal naar het Zwaluwnest getogen om Liselore en de dames te feliciteren met hun sportieve prestaties. We vroegen hem wat hij van het dames 30+ voetbal vond, en hij vergeleek deze avond met de betere tennistoernooien, waarbij ook gezelligheid en sportiviteit hand in hand gaan.

  Wat ook opviel, was dat de heren die de week ervoor de vrijwilligers avondquiz hadden georganiseerd, Gijs en Bart, ook aanwezig waren en beiden een 100% wollen hoedje op hun hoofd droegen. Wellicht was dit een proef van de heren om de hoedjes te testen voor de vrijwilligersavond van volgend jaar. We zijn benieuwd!

  Over vrijwilligers gesproken: er waren twee fantastische voetbalmoeders die hun bardienst draaiden. Alsof ze nooit iets anders deden, zo professioneel verzorgden de dames de drankjes en de hapjes!

  De muziek werd steeds opzwepender en de dansvloer was inmiddels ‘the place to be’. Zo ongeveer alle VOL-dames en scheidsrechter Michiel bleven tot het einde toe en dansten en swingden erop los. ‘Waren ze op het veld ook maar zo actief’, grapte trainer Anton, buiten gehoorafstand van de dames.

  Chantal had inmiddels de barcrew afgelost en ook zij deed dat als een pro! De dames hadden de tijd van hun leven en het bleef nog lang onrustig in het Zwaluwnest. Ja, het was een geslaagd eerste thuistoernooi van de dames. Op naar de volgende editie!

 • Staand vlnr: Michelle, Anton, Sandra, Thirza, Linda, Astrid, Inge, Rianne, Frank, Liselore.

  Onder vlnr: Monique, Ellis, Chantal, Mireille, Mariette, Neeltje.